Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Risiiniöljysaippua

0 Liked
 

Kastoorõli lisamine paneb seebi veelgi paremini vahutama. Retsepti koguses valmib 500 grammi seepi. Vormimiseks kasutada piklikku vormi, näiteks papist piimapakki.

Seebi omadused:

  • Kõvadus: keskmine
  • Puhastusomadused: heade puhastusomadustega
  • Nahka pehmendavad omadused: keskmised nahka pehmendavad omadused
  • Seebi vahutavus: keskmise vahutavusega

Sa vajad:

115 g vett

49 g seebikivi

90 g kookosrasva

90 g palmirasva

110 g oliiviõli

40 g kastoorõli

7 ml eeterlikku õli või aroomiõli

veidi sinist pärlmuttervärvi (mica’t) ja rohelist kroomoksiidi või rohelist savi seebimassi toonimiseks (soovi korral)

Valmistamine:

1. Kaalu vesi nõusse, kus valmistad seebikivi lahuse. Mõõda tahked ja vedeldad rasvad kuumutamiskindlasse nõusse. Kaalu eraldi kuivas nõus valmis seebikivi. Pane valmis aroomid ja värvaine. 
2. Sega seebikivi graanulid tasapisi vette ja sega kuni graanulid on lahustunud. NB! SEEBIKIVI PEALE EI TOHI VETT VALADA! Jäta seebikivi lahus ootele. 
3. Kuumuta rasvad pliidil või mikrolaineahjus tahkete rasvade sulamiseni.
4. Seebikivilahuse ja rasvade temperatuur peab kokkusegamise hetkel olema 30–50 kraadi. See on optimaalne temperatuurivahemik seebistumisprotsessiks. Vedelike temperatuurierinevus peab jääma 10 kraadi piiresse. Aroomiõlide kasutamisel soovitame hoida temperatuuri pigem 30 kraadi juures.
5. Vala seebikivilahus aeglaselt rasvade hulka. Alusta massi segamist saumikseriga. Seebimass on vormi valamiseks valmis, kui see on umbes pannkoogitaina paksune ning mikserit pinnale tõstes jääb selle jälg veidikeseks püsima. Mikserdamine võib aega võtta mõnest minutist veerand tunnini või kauemgi. Kestus sõltub retseptist, massi temperatuurist ja mikseri võimsusest. 
6. Vala valmispandud aroom ja vähese oliiviõliga segatud kroomoksiid massi sisse ja sega see ühtlaseks. Lisandid on parem sisse segada lusikaga, sest mikseriga segades jätkub kiire seebistumine ja mass võib muutuda vormi valamiseks liiga paksuks.
7. Vala seebimass vormi. Jäta seep 24 tunniks vormi tahkuma. Kui seebi pind ei ole enam vetruv, võib selle vormist välja võtta. Kui aga seep on endiselt pehme, kontrolli tahkust uuesti 12–24 tunni pärast. Lõika seep viiludeks. Kui seep on lahti lõigatud, vajuta kummitempli vm reljeefse esemega jäljend seebi pinnale. Kanna sinine mica peene pintsli abil mustrile.
Pärast vormist välja võtmist peab seep 3–4 nädalat järelvalmima. Selle aja jooksul aurustub sellest üleliigne vesi ja seebikivi reaktsioon kulgeb lõpuni. Järlevalmimise käigus alaneb seebi pH tasemele 7-10. Kui pH on üle 10, tuleb seebil lasta veel seista.

Originaalretsept pärineb minu 2010. aastal ilmunud raamatust "Lihtne seebitegu".

 
Posted in: Saippuan valmistus

Leave a comment

Log in to post comments