Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Sydän saippua

3 Liked
 

Nahka pehmendav maasikalõhnaline seep on saanud südame kuju piparkoogivormi abil.

Seebi omadused:

  • Kõvadus: keskmise kõvadusega
  • Puhastusomadused: heade puhastusomadustega
  • Nahka pehmendavad omadused: väga heade nahka pehmendavate omadustega
  • Seebi vahutavus: seep on keskmise vahutavusega

Sa vajad:

190 g vett

71 g seebikivi

165 g kookosrasva

170 g avokaadoõli

165 g oliiviõli

10-15 ml maasika aroomiõli

0,5 tl punast raudoksiidi

paela või nööri

Töövahendid

• kummikindad
• kaitseprillid
• respiraator
• elektrooniline kaal
• saumikser
• u 500 ml nõu seebikivi lahuse segamiseks
• 250 ml nõu seebikivi kaalumiseks
• segamislusikad
• suurem nõu (2-3 l) rasvade kaalumiseks ja sulatamiseks ja seebimassi kokkusegamiseks
• madal lai karp või kandik ja leht küpsetuspaberit

• südamekujulist piparkoogivorm

Valmistamise aeg

1 tundi + vormimine järgmisel päeval + 3-4 nädalat järelvalmimiseks.

Raskusaste

Keskmise raskusastmega. Tutvu seebikivi ohutu käitlemise põhimõtetega ja külmmeetodil seebi valmistamise põhimõtetega.

Kogus

700 g seebimassi

Valmistamine:

1. Kaalu vesi nõusse, kus valmistad seebikivi lahuse. Mõõda kookosrasv sulatusnõusse. Pane valmis aroomiõli ja värvaine. 

2. Vala seebikivi tasapisi vette, segu pidevalt lusikaga segades. NB! VALA ALATI SEEBIKIVI VETTE; MITTE VASTUPIDI! Sega kuni seebikivi graanulid on lahustunud.

3. Kuumuta kookosrasva pliidil või mikrolaineahjus kuni see on sulanud. Sega sisse oliiviõli ja avokaadoõli.

4. Seebikivilahuse ja rasvade temperatuur peab kokkusegamise hetkel olema umbes 30 kraadi. Kui segude temperatuur on kõrgem, lase neil enne kokkusegamsit jahtuda. Kuna maasika aroomiõli võib kõrgel temperatuuril "tükki minna", tuleb hoida seebi temperatuuri madalal.

5. Vala seebikivilahus aeglaselt rasvade hulka. Kui mikserit segust tõstes jääb seebimassi jälg veidikeseks pinnale püsima, on seebimass valmis. 

6. Sega aroomiõli ja värvaine väikese koguse seebimassiga ja sega seebi sisse. 

7. Vooderda madal lai karp või kandik küpsetuspaberiga. Vala seebimass alusele. Seebimassi paksus võiks olla pisut õhem kui piparkoogivormi kõrgus.

Järgmisel päeval, kui seep on juba tahkunud, kuid veel hõlpsasti lõigatav, lõika kujundid piparkoogivormi abil välja. Torka kohe ka grilltiku või vardaga sisse augud paela läbiajamiseks.

Lõikamisel tekkinud servad võib riivida, väiksemaks tükeldada või hööveldada. Neid saab kasutada teiste seepide kaunistamiseks.

8. Vormitud seebi järelvalmimisaeg on 3–4 nädalat. Selle aja jooksul aurustub seebist liigne vesi, see muutub vastupidavamaks ja kõvemaks. Järlevalmimise käigus seebi pH alaneb. Kui pH on üle 10, tuleb seebil lasta veel seista.

Originaalretsept pärineb minu 2010. aastal ilmunud raamatust Lihtne seegitegu. Retsepti on uuendatud 2019. aastal. Muudatuse käigus vähendasin komponentide arvu, samas jälgisin, et seebi omadused oluliselt ei muutuks. Seebikivi kogust on korrigeeritud vastavalt retseptis tehtud muudatustele.

 
Posted in: Saippuan valmistus

Leave a comment

Log in to post comments