Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Vedelseebi valmistamine

1 Liked
 

Vedelseep
Kui sa oled varem juba seepi teinud, siis protsessi algus on üsna sarnane, ainult et võtab väga palju rohkem aega.

Jälgida tuleb ohutusnõudeid: kasuta kindaid ja kaitseprille!

Nõud peavad olema kuumakindlad ja plastist, terasest või klaasist, et seebikivi nõudega ei reageeriks.

Variant 1 kaaliumhüdroksiidi ja seebikiviga

See seep jääb paksem (korralik kissell)  ja veidi piimjas

200 g oliiviõli

60 g avokaadoõli

40 g kastoorõli

200 g kookosrasva

97 g kaaliumhüdroksiidi

8 g naatriumhüdroksiidi

190 g vett

Variant 2 kaalumhüdroksiidiga

See seep jääb vedel aga täitsa läbipaistev

175 g oliiviõli

175 g kookosrasva

125 g kastoorõli

25 g avokaadoõli

190 g vett

105 g kaaliumhüdroksiidi

Hiljem vajad mõlema variandi puhul lisaks

1 liiter vett

25 ml sidrunhapet + 75 ml vett

aroomiõli u 10 ml

Töö käik

Kaalu rasvad, soojenda nii, et tahke rasv sulab.

Vala kaaliumhüdroksiid ja seebikivi tasakesi külma vette, seda pidevalt segades.  Sega kuni vedelik on taas selge.

Vala seebikivilahus õlisegu peale, samal ajal vedelikke segades.

Alusta saumikseriga mikserdamist.  Seebistumine võtab kauem aega kui naatriumhüdroksiidi puhul. Mass muutub vahepeal teraliseks ja paksemaks aga seebistumise protsess saab õige hoo sisse alles siis kui mass on juba nii paks ja tihke, et saumikser ei taha enam ringi käia.

Foto: Seebimass on kuumutamiseks valmis!

Nüüd järgneb seebi kuumutamine. Kuumuta praeahi 80 kraadini. Sule nõu tihedalt kaanega ja lase massil ahjus 4-5 tundi küpseda. Sama võib teha ka pliidil veevannis. Kuumutamise käigus tuleks massi iga poole tunni järel segada, kraapides poti seintelt kinni jäänud massi lahti. Mass muutub kuumutamise käigus klaasjaks.

Foto: Mass on läbipaistvaks muutumas

Pärast kuumutamist lisa massile 1 liiter keeva vett. Sega tasakesi tükeldades seebimassi väiksemateks tükkideks, et see lihtsamini lahustuks. Jäta üleöö seisma. Järgmiseks päevaks peaks paks mass olema enam-vähem lahustunud. Kui ei ole, kuumuta veel massi aeglaselt, aga ära keema lase.

Nüüd sega valmis sidrunhappe lahus. Sidrunhape teeb seebimassi mahedamaks. Sega keev vesi ja sidrunhape kokku. Sellele kogusele seebimassile piisab 1-2 supilusikatäiest lahusest. Sega see kuuma vedela seebimassi sisse ja lahusta.  Nüüd on ka õige aeg lisada ka aroomiõli.  Mina oma seebile värvaineid ei lisanud, kuid siia sisse sobivad hästi micad mis jätavad mõnusa pärlmutrise helgi, või valmisseebi massile mõeldud seebivärvid. Külmprotsessi seebivärv teeb seebi häguseks.

Kuigi seep on kohe kasutusvalmis, muutub ta seistes mahedamaks. Nutikas oleks igaks juhuks seebi pH taset testida. See peaks olema 10 või alla selle.

Valmis seep!

Järeldused

Minu maitsele vahutas seep natuke liiga vähe, kuigi kookosrasva, mis vahutavust lisab, on päris palju.

Fantaasiat saab tükiseebi puhul kindlasti kõvasti rohkem rakendada, samas on vedelseebi järele majapidamises nõudlus olemas ja hind tuleb sellel võrreldes isetehtud tükiseebiga päris soodne.  Antud kogusest saab 1,5 liitrit seepi, 

 
Posted in: Saippuan valmistus

Leave a comment

Log in to post comments