Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Kosmeetilised võid

1 Liked
 

Taimsed võid on üheks populaarseimaks loodusliku kosmeetika koostisosaks. Nende trumpideks on naturaalsus, ahvatlev lõhn, eksootiline päritolu ja äärmiselt laiad kasutusvõimalused.

Samas on võide gruppi kuuluvad taimsed õlid oma omadustelt väga erinevad. Mis täpselt igaühe unikaalseks teeb ja kuidas neid kasutada?

Võide omadused

Kookosrasv on siinsetest võidest kõige madalama sulamistemperatuuriga (+24 °C), muutudes soojemas ruumis kiirelt läbipaistvaks vedelikuks. 

Puhtalt kasutades sobib kookosrasv näiteks massaažiõliks, kuna libiseb nahal hästi. Antibakteriaalsete omaduste tõttu lisatakse seda tihti ka isetehtud deodorandi koostisse.

Kakaovõi hullutab oma intensiivse šokolaadilõhnaga, mis võib olla ühelt pool suureks plussiks ja teisalt ka puuduseks (intensiivne lõhn piirab lõhnaainete kasutamist).

Kakaovõi on tugevate oklusiivsete omadustega, tekitades naha pinnale niiskusthoidva kihi. Kuid viimane kergitab ka komedogeensuse näitaja kõrgele ja kergesti ummistuvate pooride puhul tasub kakaovõid näonahal vältida. Seetõttu on kakaovõi omal kohal näiteks huuletoodetes.

Sheavõi on üks populaarsemaid kosmeetilisi võisid. Selle +35 °C sulamistemperatuur on sarnane inimese kehasoojusele ja võimaldab puhtal kujul kasutamist. Samuti on hea valmistada sheavõist mõnusalt vahused kosmeetikatooted, mis ka toatemperatuuril oma kuju hoiavad.

Mangovõi on omal kohal talvistes huuletoodetes, sobides kuiva ja lõhenenud naha toitmiseks. Kuigi sheavõi ja mangovõi rasvhapete koostises on palju sarnasusi, lisab mangovõis sisalduv linoleenhape sellele veel nahka taastavaid ning hooldavaid omadusi.

NB! Mangovõi on tundlik säilitustemperatuuri suhtes ja vajab hoiustamist alla +20 °C.

Võide kasutamine

Taimseid võisid võib väga edukalt kasutada toitva kreemi asemel. Kõikidel võidel on üks ühine omadus- nad toimivad naha pehmendajana. Nii saab taimsetest võidest abi näiteks küünarnuki ja kandade paksenenud naha pehmendamisel.

Kõige efektiivsemalt mõjuvad ning kiiremini imenduvad võid niiskel nahal. Seega on parim teha nendega iluprotseduure peale saunas- või vanniskäiku. Tuleb siiski arvestada, et rammusate võide naha sisse minek võtab ka niiskel nahal kauem aega kui kergete kreemide ja õlide puhul.

Kookosrasv, mangovõi ja sheavõi sulavad nahal ruttu ja neid saab kasutada puhtal kujul.

Kakaovõi sulamistemperatuur jääb vahemikku +34–38 °C. Kakaovõi küll sulab inimese kehatemperatuuril, aga täitsa puhtal kujul on see nahale määrimiseks siiski liiga kõva ning ka imendumine ei ole suurepärane.

Mugavaks kasutamiseks tuleb sul sulamistemperatuuri alandada, segades kakaovõi kokku mõne sinu nahale sobiva taimse õliga.

Pehme kakaovõi retsept

  1. kuumuta kakaovõid veevannil kuni see on sulanud;

  2. lisa iga 100 g kakaovõi kohta 15–20 g vedelat õli ja sega;

  3. vala segu silikoonvormi ja tõsta külmkappi tahkuma.

Vedelaks õliks sobib hästi mõni neutraalse värvi ja lõhnaga õli, näiteks oliiviõli või mandliõli.

Miks just külmkappi panek oluline on?

Sest kakaovõi sisaldab erinevaid rasvhappeid, mis tahkuvad erineval temperatuuril. Kui kakaovõi jahtub aeglaselt, tahenevad esmalt madalama sulamistemperatuuriga osised, seejärel kõrgemaga ning kokkuvõttes jääb või ebaühtlase konsistentsiga. Külmkapis toimuv kiire jahtumine tagab, et kõik rasvhapped kõvastuvad enne kihistuda jõudmist. Sellest retseptist valmib mõnus kakaovõine kreemipala, mis sulab nahal kergemini ja kiiremini kui tavaline kakaovõi. 

Lõhnastatud võid

Kui naudid intensiivseid lõhnu, siis kõige lihtsam viis kehavõi isikupärastamiseks on selle lõhnastamine. Maksimaalne lõhnakogus on 1% või massist, aga katsetamiseks võid alustada paari lõhnatilgaga purgitäie või kohta.

Kookosrasva lõhnastamine

  1. Kookosrasva täiendavalt kuumutada pole vaja, kasuta toasooja toodet ja sega see enne lõhna lisamist kas lusika või väikese vispliga pehmemaks (nii jaotub lõhnaaine ühtlasemalt);

  2. tilguta lõhn võile ja sega uuesti korralikult läbi;

  3. aseta jahedasse tahkuma.

Kakaovõid tuleb aga lõhna lisamiseks kindlasti sulatada. Kõige parem on kasutada pehme kakaovõi segu, mille retsepti ülal lugesid. Lõhn lisa käesooja segusse, seejärel vala vormi ja lase külmkapis tahkuda.

Sheavõi ja mangovõi vajavad veevannil pisut soojendamist ja pehmendamist. Sega lõhnaaine pehme võiga korralikult läbi.

Vahustatud sheavõi kolmel erineval viisil

Tutvustades isetehtud kosmeetikat naistele kes pole varem sellega kokku puutunud, kujuneb alati populaarseimaks tooteks vahustatud sheavõi. Sulgi on võimalus kodus kätt proovida: vahustatud sheavõi retsepti koos videojuhisega

Sama retsepti põhjal saad valmistada ka keha- või jalakoorija. Kõik on äärmiselt lihtne.

  1. Värskelt valminud vahulisele võile sega sisse suhkrut, sel viisil valmib mõnus kooriv kehavõi. Suhkru osakaal ei pea väga suur olema, sest nii moodustub õrnematoimeline toode, mis on ka intensiivselt niisutav.

Soovi korral lisa suhkru asemel jahvatatud oakohvi, mis aitab võidelda tselluliidi vastu. Kohv pane juurde vahetult enne kasutamist, kuna kohvipulber või vett sisaldav kohvipaks vähendavad toote säilivust.

  1. Kui segad vahustatud sheavõile sisse soola, saad intensiivse jalakoorija. Sool võiks moodustada segust enamiku. Välimuselt meeldib mulle kõige rohkem kasutada suureteralist roosat soola, mida leiab pea igast toidupoest.

Kasulikud nipid!

  • Õlisid sisaldavate koorijate puhul on negatiivseks pooleks, et maha loputatud õli jäägid määrivad ka dušinurga põranda või vannipõhja, mis tähendab täiendavat koristamist.

Seetõttu meeldib mulle näiteks jalakoorijat kasutada hoopis pärast jalavanni pesukausis. Ühe kausi puhtaks pesemine (Fairyga on asi eriti hõlbus) on lihtsam kui terve dušinurga/vanni küürimine.

  • Taimsetest võidest tooteid hoia kindlasti külmkapis, et säiliks nende konsistents ning valgus ja kuumus ei pääseks neile liiga tegema.

Enne iluprotseduure tõsta lusikaga purgist sobiv ports endale valmis. Kui purk vannitoa märga keskkonda ei jõua, on ka väiksem tõenäosus, et tootesse satub vett ja tekib hallitus.

Selliselt hoitud taimsetest võidest tooted säilivad rahulikult kuni 6 kuud.

 

Leave a comment

Log in to post comments