Kastoorõli
  • Kastoorõli

Riitsinusõli ehk kastoorõli 250 ml

6,00 €
Kogus

Riitsinusõli 

Riitsinusõli nimi tuleneb riitsinuspuu ladinakeelsest nimetusest „Ricinus Communis“, kuid eesti keeles on see laialdaselt tuntud ka kastoorõlina. Nimetus „kastoorõli“ on tõenäoliselt laensõna teistest keeltest: vene keeles „касторовое масло“, inglise keeles „castor oil“.

Kastoorõli päritolu ja valmistamine

Riitsinusõli saadakse troopikas kasvava puu seemnetest. Taime peamised kasvualad on Brasiilia, Hiina ja India. Õli valmistamine  toimub seemnete pressimise teel. Saadud vedelik on hele ja väga viskoosne. Lisaks kosmeetikatoodetele pruugitakse kastoorõli meditsiinis lahtistina ning oma viskoossuse tõttu leiab see laialdast kasutust paksendaja ja libestina nii farmaatsia- kui töötlevas tööstuses.

Riitsinusõli kosmeetikas

Kastoorõlist 88% on ritsinoolhape, millel on põletikuvastased, antimikroobsed ja antioksüdantsed omadused. Riitsinusõli sobib hästi kasutamiseks põletikulise näonaha korral, sest pooride ummistumise tõenäosus on väike (komedogeensuse näitaja 4-pallisel skaalal on 0-1).

Kastoorõli oluline väärtus on võime tõmmata ligi ja säilitada niiskust. Selle poolest sarnaneb kastoorõli meele ja glütseriinile.

Õli-vees kreemides on riitsinusõli tänuväärne komponent, muutes koostise tihkemaks ja andes kosmeetikatoodetele parema püsivuse. See pääseb eriti hästi esile huuleläikes, kus õli kindlustab pika pealpüsivuse ja kauni läike.

Kõige lihtsama huuleläike valmistamiseks võib omavahel segada kastoorõli ja mica. Veidi paksema konsistentsiga läikele lisatakse veel mesilasvaha. Viimase retsept on äärmiselt lihtne:

Kastoorõli ja mesilasvahaga huuleläige

Sa vajad:
• 20 g kastoorõli
• 2 g mesilasvaha
• 0,5 tl micat
• plasttopsi (5 ml)
• ca 200 ml sulatusnõud (klaasist või kuumakindlast plastikust)
• elektroonilist köögikaalu

Valmistamine:

1.Kaalu riitsinusõli ja mesilasvaha sulatusnõusse. Sulata need mikrolaineahjus või vesivannil. Sellest retseptist leiad ka nippe sulatamise parimate praktikate osas.

NB! Oluline on, et kuumutaksid mesilasvaha ja kastoorõli koos, sest vaha eraldi sulatades läheb see riitsinusõli hilisemal lisamisel tükki.

2. Kui mesilasvaha on sulanud, lisa mica.

3. Sega segu ühtlaseks ja pane topsi.

4. Valmis! Kasuta vastavalt vajadusele.

Kastoorõli juuksehoolduses

Internetis leidub palju informatsiooni, kus kastoorõli ülistatakse kui juuste, kulmude ja ripsmete kasvu soodustajat. Tõenäoliselt on juuste paranenud olukord seotud kastoorõli positiivse mõjuga peanahale. Nimelt piirab põletikuline peanahk juuksefolliikuli ehk juuksenääpsu verevarustust ja takistab toitainete juurdevoolu, see omakorda pärsib juuste kasvu. Lisaks võib põletik põhjustada ka juuste väljalangemist. Riitsinusõli kasutamine peanahal aitab puhastada bakteriaalse nakkusega folliikule ja õli määrimisega kaasnev peanahamassaaž parandab verevarustust. Seega on juuste hooldamisel oluline piisavalt tähelepanu pöörata peanahale ja selle masseerimisele, et õli saaks maksimaalset toimet avaldada.

Juuste õlimask aitab neis niiskust säilitada ning juuste pealispind jääb siledam ja juuksed paistavad läikivamad. Kuna kastoorõli ise on väga viskoosne, võib seda segada mõne teise baasõli, näiteks oliiviõliga (2 osa oliiviõli, 1 osa kastoorõli). Massaažiks piisab juba mõnest tilgast ja intensiivsema toime jaoks võib õli pärast mudimist paar tundi peas hoida.

Riitsinusõli isetehtud seebis

Ritsinoolhape, mida leidub vaid kastoorõlis, annab seebile püsiva, tiheda ja kreemise vahu. Seebi konsistents muutub aga rohke riitsinusõli kasutamisel kleepuvaks ja pehmeks.

Mõnusa vahutavuse tagamiseks tuleks kastoorõli kasutada koos kookosrasvaga. Piisab kui kastoorõli osakaal seebirasvadest on 5-10%. Teiste rasvhapete: linool-, oleiin-, palmitiin- ja steariinhappe osakaal kastoorõlis on võrreldes muude taimsete rasvadega väike.

Kastoorõli kiirendab ka seebimassi seebistumist (mass muutub kiiremini paksuks) ja keerulise mustriga seepide valmistamisel tasuks seda vältida.

Valmisseebimassi sisse võid riitsinusõli lisada maksimaalselt 10-15 g 1 kg seebimassi kohta. Kuna valmisseebimass on juba seebistunud toode, ei muuda õli lisamine seepi paremini vahutavaks. Õli jääb seebi sisse õlina ja toime on pigem kosmeetiline kui seebi omadusi mõjutav. Lisades seebimassi sisse suure koguse õli muutub selle konsistents vedelamaks. 

Seebistumisarv

• seebikivi – 0,128
• kaaliumhüdroksiid – 0,180

Kasutatud allikad ja lisalugemist

1. Tootedokumentatsioon, tootja infomaterjalid
2. Swiftcraftymonkey blog
3. Soapcalc.net
4. Comedogenic Ratings
5. I'm a Cosmetic Chemist. Biotin andamp; Castor Oil Don't Thicken Your Hair
6. Using Castor Oil for Hair Growth – Can It Really Help?
7. Castor oil profile
8. „Farmakognoosia“, Ain Raal, Tartu Ülikooli kirjastus 2010

INCI
Ricinus Communis (Castor) Seed Oil
Parim enne
01.22
Sobiv nahatüüp
Kuiv
Rasune
Vananev
Sobiv juuksetüüp
Keskmine poorsus
Kõrge poorsus
Madal poorsus
Kirjeldus
rafineeritud, hästi viskoosne õli
Valmistamise meetod
mehaaniliselt pressitud
rafineeritud
Omadused seebis
Suurendab seeb vahutavust. Liiga suur osakaal teeb seebi pehmeks
Omadused kosmeetikas
Moodustab nahale kaitsva kile, kasutatakse salvides. Pisut kleepuv.
Ritsinoolhape
88%
Linoolhape
6%
Oleiinhape
4%
Tooraine
Looduslik tooraine
Palmitiinhape
1%
Steariinhape
1%
Pakend
250 ml plastpudel
Tooterühm
taimne õli
805710

Lisainfo

INCI
Ricinus Communis (Castor) Seed Oil
Parim enne
01.22
Sobiv nahatüüp
Kuiv
Rasune
Vananev
Sobiv juuksetüüp
Keskmine poorsus
Kõrge poorsus
Madal poorsus
Kirjeldus
rafineeritud, hästi viskoosne õli
Valmistamise meetod
mehaaniliselt pressitud
rafineeritud
Omadused seebis
Suurendab seeb vahutavust. Liiga suur osakaal teeb seebi pehmeks
Omadused kosmeetikas
Moodustab nahale kaitsva kile, kasutatakse salvides. Pisut kleepuv.
Ritsinoolhape
88%
Linoolhape
6%
Oleiinhape
4%
Tooraine
Looduslik tooraine
Palmitiinhape
1%
Steariinhape
1%
Pakend
250 ml plastpudel
Tooterühm
taimne õli

Teile võib meeldida ka

Küsimus
Selle toote kohta ei ole küsimusi

Kommentaarid Kõik hinnangud

Hinne 
star star star star star

Hinnang

Kasutan kastoorõli seebivalmistamisel. Seep vahutab sellega suurepäraselt.

Kirjuta oma hinnang

Riitsinusõli ehk kastoorõli 250 ml

Riitsinusõli ehk kastoorõli 250 ml