Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Huulepalsami valmistamine

4 Liked
 

Huultel ei ole rasunäärmeid ja seetõttu muutuvad need ülejäänud näonahaga võrreldes äärmuslikes ilmastikutingimustes kiiremini kuivaks ja võivad lõheneda. Sellepärast vajavadki huuled määrimist. Õlid pehmendavad nahka ja ei lase niiskusel huultest kaduda.

Naturaalsetest komponentidest huulepalsamit võib kasutada huulte pehmendamiseks ka tooniva huulepulga all.

Allpool leiad kuus retsepti huulepalsami valmistamiseks. Kasutades erinevaid õlisid, võisid ja vahasid, saad nende retseptide baasil luua lõputult erinevaid variatsioone. 

Kõik siin toodud retseptid on pehmemat tüüpi ja mõeldud valamiseks topsi ning peale kandmiseks sõrmedega. Huulepulga tooriku jaoks jäävad need segud liiga pehmeks. Huulepulga retseptiviited leiad lehe allservast.

Milliseid õlisid kasutada?

Alltoodud retseptides ei ole nimetatud konkreetset õli. Kõikidel taimsetel õlidel on nahka pehmendavad omadused, seetõttu sobivad need kõik ka huulepalsami sisse. Populaarsed õlid, mida huulepalsamis kasutatakse on mandliõli ja jojobaõli. Soovi korral võid kasutada ka oliiviõli või muud taimset õli, mis sul kodus leidub. Porgandiõli kasutades saad toreda oranži huulepalsami ja boonusena ka huultele kerge jume.

Huulepalsami lõhnastamine ja toonimine

Kui soovid anda huulepalsamile kerge sädeluse, võid lisada sulanud huulepalsami segusse noaotsatäie micat. Huulepulga lõhnastamiseks sobivad huulepalsamis kasutamiseks lubatud aroomiõlid (leiad siit) ja piparmündi eeterlik õli. 50 ml huulepalsami segu lõhnastamiseks kasuta max 10 tilka lõhnaainet.

Taimsetest värvainetest sobib huulepalsami toonimiseks alkannajuure pulber. Esmalt valmistatakse pulbrist õlitõmmis, saadud erkpunast õli saab kasutada huulepalsami retseptis tavalise õli asemel. Alkannajuur annab huultele kerge, õhetava punetuse, mitte intensiivselt katva tooni. Rohkem saad kasutamisest lugeda siit.

Huulepalsami topsid

Kõik siin toodud huulepalsamid on pehmemat tüüpi ja sobivad valamiseks topsidesse ning pealekandmiseks sõrmega. Retsepti kogus on u 50 ml. Sellest jagub viie 10 ml metallist või plastist huulepalsami topsi jaoks. 3 ml tops mahutab 3-5 ml huulepalsami segu sõltuvalt sellest, kas tops on täidetud keerme alguseni või ülemise servani.

Huulepalsam mesilasvahaga

Raskusaste Lihtne: sobib suurepäraselt esimeseks katsetuseks.

Valmistamise aeg Kuni 30 min + tahkumiseks kuluv aeg.

Huulepalsami tegemiseks vajad sa:

25 g vedelat õli

8 g mesilasvaha

8 g kookosõli või sheavõid

väikest klaasist või kuumakindlast plastist sulatusnõud (ca 200 ml)

elektroonilist köögikaalu

Huulepalsami valmistamine:

Huulepalsami valmistamiseks kaalu mesilasvaha, õli ja rasv sulatusnõusse. Sulata need veevannil või mikrolaineahjus.

Mikrolaineahjus sulatades jälgi, et toode üle ei kuumeneks. Kui sulamata on veel üksikud mesilasvaha graanulid, siis jätka kuumutamist 30-sekundiliste intervallidega.

Veevannil kuumutades on efektiivsem kasutada kitsast ja sügavat nõu – nii on kontaktpind kuuma veega suurem ja sulamine kiirem. Kui kardad, et vesi võib sulatusnõusse sattuda, kasuta kaanega klaaspurki ja keera kaas sulatamise ajal peale, sest vee sattumisel segusse tekib soodne pinnas bakterite kasvuks ja hiljem on oht hallituse tekkeks.

Lase segul veidi jahtuda ja vala topsidesse. Kui segu kohe kuumalt topsi valada, tekib topsis kokkutõmbumine ja keskele jääb lohk. Kui veidi oodata, jääb lohk väiksem või ei teki seda üldse. Ära lase siiski segul sulatusnõus liiga kaua seista, mesilasvaha pakseneb päris kiiresti.

Sheavõid sisaldav huulepalsam on hea pista kiireks tahkumiseks külmkappi, et sheavõi ei kristalliseeruks.

Kasutamine ja säilitamine:

Huulepalsami kasutamiseks kanna seda sõrmede abil huultele huultele vastavalt vajadusele.

Kuna toode ei sisalda vett, säilib see ka ilma säilitusaineta toatemperatuuril ja otsese päikesevalguse eest kaitstult vähemalt 6 kuud.

Huulepalsam kandelillavahaga

Vegan huulepalsami retseptis on kasutatud taimset kandelillavaha. Kandelillavaha on mesilasvahast kõvem ja seetõttu on tema kogus palsamis väiksem.

30 g õli

4 g kandelillavaha

8 g sheavõid või kookosrasva

Valmista seda palsamit samamoodi nagu eelmises retseptis kirjeldatud.

Kahe koostisosaga huulepalsam

10 g mesilasvaha

32 g vedelat õli 

Kaalu ained sulatusnõusse ja kuumuta veevannil või mikrolaineahjus sulamiseni. Lase pisut jahtuda ja vala topsi.

Kookosõliga huulepalsam

22 g kookosrasva

11 g kakaovõid

11 g mesilasvaha

Kaalu mesilasvaha ja kakaovõi sulatusnõusse. Sulata need veevannil või mikrolaineahjus. Lisa sulanud massile kookosrasv. Lisamise hetkel võib mesilasvaha temperatuuri langemise tõttu uuesti tahkuma hakata. Kui see peaks juhtuma, siis kuumuta segu uuesti, kuni mass on ühtlane ja läbipaistev. Vala segu topsidesse ja lase tahkuda. 

Šokolaadipalsam 

Huulepalsami valmistamine šokolaadiga

20 g õli

15 g šokolaadi

6 g kakaovõid

6 g mesilasvaha 

Šokolaadpalsam sisaldab ehtsat šokolaadi. Mina kasutasin palsami valmistamiseks piimašokolaadi ja palsamile jäi külge ka mõnus, magus mekk. Šokolaadi lõhna siiski tootele ei jää.

Valmistamiseks sulata õli, kakaovõi ja mesilasvaha veevannil või mikrolaineahjus. Lisa sulanud õlisegusse tükeldatud šokolaad ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Vala topsidesse.

Sheavõiga huulemääre

15 g sheavõid

30 g vedelat õli

Sulata sheavõi veevannil või mikrolaineahjus ja sega vedal õliga. Vala topsidesse ja tõsta kiiresti külmkappi tahkuma. 

See huulemääre on teistest pehmem. Kuna see ei sisalda vaha, ei teki huultele nii tugevat kaitsekihti ja selle peamine eesmärk on just huulte õrna naha pehmendamine ja toitmine. 

Kastoorõli ja mesilasvahaga huuleläige

20 g kastoorõli

2 g mesilasvaha

0,5 tl micat

Kaalu riitsinusõli ja mesilasvaha sulatusnõusse. Sulata need mikrolaineahjus või vesivannil. Kui mesilasvaha on sulanud, lisa mica. Sega segu ühtlaseks ja vala topsi. 

Retseptid huulepulga valmistamiseks

Kandelillavahaga huulepulga retsept

Mesilasvahaga huulepuga retsept

 

Leave a comment

Log in to post comments