Seebiretseptide muutmine ja koostamine
Seebiretseptide muutmine
Kui seebitegu selge, tuleb peaaegu igal seebitegijal soov katsetada oma retsepte. Kõige lihtsam on varieerida mitmesuguste lisanditega, muutes seebi välimust ja lõhna. Selliste muudatuse jaoks ei ole vaja retpsetis midagi ümber arvutada. Siin on piiriks ainult fantaasia. Lisandite puhul tasub siiski jälgida doseerimist – kui neid liiga palju saab, võib see mõjutada seebi vahutavust.
Seebiretsepti koostamine
Kui muuta seebiretseptis erinevate rasvade kogust või vahekorda, on tegemist juba täiesti uue retseptiga. Seebiretsepti koostamisel on vaja teada kasutatavate rasvade omadusi ja nende seebistumisarvu (SAP-i). Seebistumisarv näitab, kui palju seebikivi on vaja rasvade täielikuks seebistumiseks. Seebistumisarvu tabel on toodud allpool.
Parima seebi saab erinevaid rasvu omavahel kombineerides. Kolm enim kasutatavat seebirasva on kookos- ja palmirasv ning oliiviõli. Kookosrasv annab seebile head puhastusomadused ja vahutavuse, palmirasv tugevuse. Oliiviõli funktsioon on nahka pehmendada. Neid omadusi saab seebile anda ka muude rasvadega: babassu- ja kastoorõli panevad samuti seebi hästi vahutama, searasvaga saab lisada sellele tugevust ning oliiviõli asemel saab pehmendajana kasutada muuhulgas päevalille- ja sojaõli. Kõige laiem on valik niisutavate õlide osas, mis võib moodustada 5–10% seebi massist.
Rusikareegel on, et seebirasvadest moodustagu vähemalt 40% tahked rasvad, kuid selleski on erandeid, näiteks Kastiilia seebi retsept, kus kasutatakse ainult oliiviõli, ja ka ainult tahketest rasvadest seebi valmistamise õpetus.
Allpool on ühe lihtsa näite abil õpetatud, kuidas seebiretsepti koostada
1. Vali seebi koostisosad ja pane paika nende osakaal:
125 g kookosrasva
150 g palmirasva
200 g oliiviõli
25 g avokaadoõli
2. Määra iga koostisosa seebistumisarv:
kookosrasv 0,183
palmirasv 0,142
oliiviõli 0,135
avokaadoõli 0,133
3. Leia iga koostisosa seebistumiseks vajalik seebikivi kogus:
kookosrasv 0,183 x 125 g = 22,875 g
palmirasv 0,142 x 150 g = 21,3 g
oliiviõli 0,135 x 200 g = 27 g
avokaadoõli 0,133 x 25 g = 3,325 g
Vajalik seebikivi kogus on 74,5 grammi.
4. Seebikivi koguse optimeerimine
Kuna täielikult seebistunud seep ei ole väga niisutav, tuleb seebikivi kogust vähendada, et osa õlisid jääks seebisse oma loomulikul kujul. Siin raamatus toodud retseptides on arvestatud, et jäetud 5% rasvadest jääb seebistumata. Erinevates retseptides on seebistumata rasvaineid 5–15%. Kui seebistumata rasvainete osakaal on väga suur, võib probleeme tekkida seebi säilivusega.
Selleks, et vähendada seebikivi kogust 5%, korrutame selle koefitsiendiga 0,95 (95%).
74,5 x 0,95 = 70,775 ehk 71 grammi seebikivi.
Kui soovid rohkem seebistumata rasvu, siis näiteks 10% vähendamise korral tuleks seebikivi kogus korrutada koefitsiendiga 0,9.
5. Vee koguse arvutamine
Optimaalne vee kogus on 38% rasvade kaalust. Väiksema vee koguse puhul on seebikivi lahustamine ja vormimine keerulisem.
500 g x 0,38 = 190 g
Saame valmis retsepti:
190 g vett
71 g seebikivi
125 g kookosrasva
150 g palmirasva
200 g oliiviõli
25 g avokaadoõli
Online seebikalkulaator
Kui inglise keel raskusi ei valmista, on seebiretsepti koostamisel heaks abimeheks seebikalkulaator. Kõige informatiivsem neist, mis annab ülevaate ka seebi omadustest, asub aadressil www.soapcalc.net.
Seebistumisarvude tabel
See tabel näitab, kui palju seebikivi kulub rasvaine seebiks muutumiseks.
Kui sa tabelist sobivat õli või rasva ei leia, pöördu info saamiseks tooraine tootja või edasimüüja poole.
Aaloevõi |
0,179 |
aprikoosituumaõli |
0,139 |
avokaadoõli |
0,133 |
avokaadovõi |
0,133 |
babassuõli |
0,175 |
emurasv/jaanalinnurasv |
0,135 |
kanarasv |
0,137 |
kanepiõli |
0,138 |
kastoorõli |
0,128 |
kibuvitsaseemneõli |
0,133 |
kookosrasv |
0,183 |
kurgirohuseemneõli |
0,135 |
lambarasv |
0,138 |
linaseemneõli |
0,135 |
linaõli |
0,135 |
maapähkliõli |
0,137 |
magusa mandli õli |
0,139 |
maisiõli |
0,137 |
makadaamia pähkli õli |
0,139 |
mandlivõi |
0,134 |
mangovõi |
0,136 |
mesilasvaha |
0,067 |
metspähkliõli |
0,135 |
Monoi de Tahiti |
0,182 |
mooniseemneõli |
0,138 |
nisuiduõli |
0,130 |
oliiviõli |
0,135 |
palmi pähklituuma õli |
0,176 |
palmiõli |
0,142 |
ploomiseemneõli |
0,138 |
oliivijääkõli (pomace) |
0,134 |
päevalilleõli |
0,135 |
rapsiõli |
0,124 |
sarapuupähkliõli |
0,139 |
seesamiõli |
0,134 |
sheavõi |
0,128 |
sojaõli |
0,136 |
veiserasv |
0,143 |
viinamarjaseemneõli |
0,129 |
Leave a comment
Log in to post comments
Comments
Saippuoituminen
By: Sirpa lindblad On 2024-01-31Hei...olipa hyvin selitetty nuo asiat ,tässä ne nyt tuli - kun olen englanninkielisistä videoista katsellut...ei aina ole varma olo ymmärsikö oikein...pitääpä lukea muutkin kirjoitukset täältä :)
Seebistumisarv searasv
By: Janika Kull On 2023-10-06Milline on searastav seebistumisarv? 0,193 või 0,203?
Replied by: Helen Idarand On 2023-10-06