Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Sheavõi seep

2 Liked
 

Sheavõiga seebis on ülekaalus tahked rasvad, mis annavad seebile kõvaduse. Oliiviõli ja sheavõi teevad sellest aga hästi nahka pehmendava seebi. Savipulbriga saab seebile anda naturaalse tooni. Seep on valmistatud külmmeetodil.

Seebi omadused:

  • head puhastusomadused
  • keskmisest kõvem
  • hästi nahka pehmendav
  • keskmisest vähem vahutav

Koostisained

165 g vett

69 g seebikivi

200 g oliivijääkõli

150 g sheavõid

150 g kookosrasva

1-1,5 spl savi

10 -15 ml eeterlikku õli

Töövahendid 

500 ml klaaspurk seebikivilahuse segamiseks

u 200 ml tops seebikivi kaalumiseks

u 2 l kuumakindel kauss või kastrul rasvade sulatamiseks ja seebimassi segamiseks

väike tops lisandite segamiseks

saumikser

lusikad segamiseks

Kogus

Sellest retseptist valmib 7 keskmise suurusega seepi.

Seebi valmistamine

Kui oled seebi valmistamises algaja, loe läbi ka detailne juhise külmmeetodil seebi valmistamiseks.

1. Mõõda valmis koostisained

Kaalu vesi klaaspurki ja seebikivi eraldi väiksesse topsi, kasuta seebikivi kaalumisel kummikindaid ja kaitseprille!

Mõõda kookosrasv ja sheavõi kaussi.

Pane valmis lisandid: Kasuta osa oliiviõli saviga segamiseks. Savi sisse võid segada ka lõhnaaine, väidetavalt aitab see lõhna paremini seebi sisse ankurdada ja pikemalt säilitada. Eeterlikke õlisid kasutades ei tasuks siiski segu pikalt lahtises nõus hoida, kuna eeterlikud õlid lenduvad ja osa lõhna kaob juba enne seebisse jõudmist.

2. Seebikivilahuse valmistamine

Vett pidevalt lusikaga segades vala seebikivi tasapisi vette. Segamise käigus muutub vedelik piimjaks, kuid selgineb taas graanulite lahustudes. Kui seebikivi on lahustunud, jäta segu jahtuma.

3. Rasvade sulatamine Kuumuta rasvad pliidil või mikrolaineahjus. Rasvade temperatuur peab seebi kokkusegamisel olema 30–50 kraadi, mistõttu tuleb kuumutada hästi lühiajaliselt.  Lõpeta kuumutamine hetkel, kui tahked rasvad pole veel päris sulanud – väiksemad tükid sulavad jääkkuumuses.

4.Sega kausis sulatatud rasv ja oliiviõli.

5. Seebikivilahus ja rasva-õlisegu peavad olema umbes käesoojad (30-50 kraadi).Lusikaga pidevalt segades lisa rasvasegusse peene joana seebikivi lahus. Nüüd võib alustada seebimassi mikserdamist saumikseriga. Sega, kuin seebi pinnale jääb kerge jälg. Väga paksuks ei tasu seebimassi lasta, seistes muutub see üsna kiiresti veel paksemaks. 

6. Sega savi ja lõhnaaine esmalt väikese koguse seebimassiga, seejärel sega see ülejäänud seebiga kokku. Kui kasutad massis eeterlikke õlisid, lisa need kõige viimasena ja sega võimalikult vähe (jägi siiski, et lõhn oleks korralikult segunenud), et aroom ei lenduks. Lisandid tuleb sisse segada lusikaga, sest mikseriga segades jätkub seebistumine ja mass võib muutuda vormi valamiseks liiga paksuks. Vala seebimass vormi tahkuma.

7. Järelvalmimine Jäta seep vähemalt 24 tunniks vormi tahkuma. Seebistumisprotsess jätkub ka veel vormis, mistõttu see kuumeneb. Kui seebi pind ei ole enam vetruv, võib selle vormist välja võtta. Kui aga seep on endiselt pehme, kontrolli tahkust uuesti 12–24 tunni pärast. Seep peab enne kasutamist vähemalt 3-4 nädalat seisma.

Need seebiid valmisid kooskokkamise käigus Ökopere ja Örrekese naiskonnaga. Seebiteo reportaaži saad lugeda Õkopere blogist ja seebivalmistamise koolitust on võimalik tellida Örrekse lehel.

 

Leave a comment

Log in to post comments