Nõudepesuseep
Nõudepesuseep on mõeldud käsitsi nõude pesemiseks. Selle põhikomponendiks on kookosrasv, millest valmib kõva ja hästi vahutav ning heade puhastusomadustega seep. Oluline lisand nõudepesuseebile on sidrunhape. Rasvhapete reageerimisel vees leiduvate mineraalidega (kaltsium ja magneesium) tekib katlakivi. Sidrunhappe kasutamine aitab seda vähendada. Nõudepesuseebi eripäraks on minimaalne seebistumata rasvade kogus, sest selle põhiülesanne on pesemine, mitte niisutamine.
Nõudepesuseebi võid valada otse keraamilisse kaussi või vormida portsjonseebid. Suurt halukujulist seepi on hiljem keeruline portsjoniteks lõigata, sest seep on kõva ja murenev.
Materjalid seebi valmistamiseks
190 g vett
96 g seebikivi
10 g sidrunhapet
400 g kookosrasva
Töövahendid
- kummikindad
- kaitseprillid
- respiraator
- elektrooniline kaal
- saumikser
- u 500 ml nõu seebikivi lahuse segamiseks (roostevabast terasest, klaasist või kuumakindlast plastikust )
- 200-300 ml nõu seebikivi kaalumiseks
- teflonist või terasest lusikad
- klaaskauss või kuumust kannatav plastkauss ja seebimassi kokkusegamiseks
- seebivormid või keraamilised kausid seebi vormimiseks
Valmistamise aeg
0,5-1 tundi + 3-4 nädalat järelvalmimiseks.
Raskusaste
Keskmine - vajalik on täpne mõõtmine ja ohutusnõuete jälgimine
Kogus
4 suuremat seepi (ca 200 g/seep)
Seebi valmistamine:
OHUTUSABINÕUD! Kasuta kogu seebi valmistamise ajal kummikindaid. Seebikivilahuse valmistamise aja soovitan kasutada respiraatorit ja kaitseprille. Ohutust seebikivi kasutamisest saad lugeda siit.
- Kaalu vesi nõusse, lahusta selles sidrunhape. Kui sidrunhape on lahustunud, sega seebikivi aeglaselt vette, segu lusikaga segades. NB! VALA ALATI SEEBIKIVI VETTE; MITTE VASTUPIDI! Sega kuni seebikivi graanulid on lahustunud. Ettevaatust, seebikivi lahustamisel eraldub soojus ja nõu muutub tuliseks! Jäta segu ootele.
- Kuumuta suuremas kausis kookosrasva sulamiseni. Seebikivilahuse ja rasvade temperatuur peab kokkusegamise hetkel olema 30–50 kraadi. Kui segud on kuumemad lase neil pisut jahtuda
- Vala seebikivilahus ettevaatlikult kookosrasva hulka. Mikserda massi saumikseriga kuni see on vedelama pannkoogitaina paksune ning mikserit pinnale tõstes jääb selle jälg püsima.
- Vala seep portsjonvormidesse või kaussidesse. Enne kasutamist peavad seebid vähemalt kolm nädalat järelvalmima.
Kasutamine
Hõõru seepi niiske nuustiku või harjaga tiheda vahu tekkimiseni. Pese ja loputa nõud. Kui seebianumasse on jäänud pärast pesu palju vett, vala see ära, et seep saaks vahepeal kuivada ja ei muutuks püdelaks.
Trikid ja nipid!
Selles retseptis ei ole kasutatud lõhnaaineid. Kui soovid siiski seepi lõhnastada, soovitan kasutada tsitruse eeterlikke õlisid, mida kasutatakse puhastusvahendites ka nende desinifitseerivate omaduste tõttu. Aroomiõlisid on siin parem mitte kasutada. Samuti ära kasuta selles seebis värvaineid.
Kui soovid retsepti muuta, siis arvesta, et seebikivi koguse kalkuleerimisel tuleb arvesse võtta ka sidrunhape. See reageerib samuti seebikiviga.
Seebi kiiremaks järelvalmimiseks võid kasutada ka järelkuumutamist, juhendi selle kohta leiad siit.
Kui valmistad seepi esmakordselt loe külmmeetodil seebi valmistamise kohta siit.
Leave a comment
Log in to post comments