Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Jogurti-müsliseep

1 Mulle meeldib!
 

Jogurti-müsliseep

Mida suurem on jogurti rasvasisaldus, seda kreemisem seep valmib! Müsli või kliid annavad seebile kerge kooriva efekti. Portsjonvormidesse valamine vähendab seebi ülekuumenemise ohtu.

Retsept ilmus esmakordselt minu raamatus Lihtne seebitegu. 2019. aasta värskendus sisaldab tehnoloogilist muudatust, mis teeb seebikivi lahuse valmistamise lihtsamaks.

Seebi omadused:

  • Kõvadus: keskmise kõvadusega
  • Puhastusomadused: heade puhastusomadustega
  • Nahka pehmendavad omadused: suurepäraste nahka pehmendavate omadustega
  • Seebi vahutavus: hea vahutavusega

Sa vajad:

100 g vett

90 g jogurtit

71 g seebikivi

150 g kookosrasva

350 g oliiviõli

2–3 spl meelepärast müslit, kaerakliisid või kaerahelbeid

10-15 ml aroomiõli

Töövahendid

• kummikindad
• kaitseprillid
• respiraator
• elektrooniline kaal
• saumikser
• 500 ml kuumakindel nõu seebikivi lahuse segamiseks 
• 250 ml nõu seebikivi kaalumiseks
• lusikad
• 2-3 l nõu rasvade kaalumiseks ja sulatamiseks ja seebimassi kokkusegamiseks
• jääkuubikuvorm
• seebivorm 

Valmistamise aeg

1 tund + 3-4 nädalat järelvalmimiseks. Enne seebi valmistamise alustamist on vaja külmutada jogurt, soovitav on jogurt külma panna juba eelmisel päeval. 

Raskusaste

Edasijõudnutele! Piimaga seebi valmistamine nõuab täpsust temperatuuri hoidmisel. Tutvu seebikivi ohutu käitlemise põhimõtetega ja külmmeetodil seebi valmistamise põhimõtetega.

Kogus

7 keskmise suurusega seepi (kokku 700 g seebimassi)

Valmistamine:

Jogurtiga seebi valmistamisel on oluline hoida seebimassi võimalikult madalal temperatuuril. See tagab, et jogurtis olevad suhkrud ei muutuks temperatuuri tõustes pruuniks. Kui soovid, et seep säilitaks oma heleda värvi, vali selline aroomiõli, mis seebimassi ei värvi.

1. Vala jogurt jääkuubikuvormi ja külmuta.

2. Kaalu vesi nõusse, kus valmistad seebikivi lahuse. Mõõda kookosrasv ja oliiviõli nõusse, millega neid on võimalik kuumutada. Pane valmis aroomiõli ja lisandid. 

3. Vala seebikivi tasapisi vette, segu pidevalt lusikaga segades. NB! VALA ALATI SEEBIKIVI VETTE; MITTE VASTUPIDI! Sega kuni seebikivi graanulid on lahustunud. Lisa jäätunud jogurt. Sega kuni jää on sulanud.

4. Kuumuta rasvu pliidil või mikrolaineahjus kuni kookosrasv on sulanud. Jahuta segu 30 kraadini.

5. Vala seebikivi-jogurtisegu aeglaselt rasvade hulka. Mikserda, kuni massi pinnale jääb jälg püsima.

6. Sega aroomiõli  ja müsli seebimassi sisse. Vala mass portsjonvormidesse. Tõsta seebivorm vähemalt paariks tunniks külmkappi (mitte sügavkülma!) või jahedasse ruumi. Võimalusel jäta vorm kinni katmata. Nii ei kuumuta jätkuv seebistumisprotsess liialt seebimassi. 

7. Kui seep on järgmisel päeval piisavalt tahke, võid seebid vormidest välja võtta ning 3-4 nädalaks järelvalmima jätta. 


 
Posted in: Seebi valmistamine

Leave a comment

Security code