Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Seebiretseptide muutmine ja koostamine

2 Mulle meeldib!
2 Kommentaarid
★★★★★ (5.0)
 

Seebiretseptide muutmine

Kui seebitegu selge, tuleb peaaegu igal seebitegijal soov katsetada oma retsepte. Kõige lihtsam on varieerida mitmesuguste lisanditega, muutes seebi välimust ja lõhna. Selliste muudatuse jaoks ei ole vaja retpsetis midagi ümber arvutada. Siin on piiriks ainult fantaasia. Lisandite puhul tasub siiski jälgida doseerimist – kui neid liiga palju saab, võib see mõjutada seebi vahutavust.

Seebiretsepti koostamine

Kui muuta seebiretseptis erinevate rasvade kogust või vahekorda, on tegemist juba täiesti uue retseptiga. Seebiretsepti koostamisel on vaja teada kasutatavate rasvade omadusi ja nende seebistumisarvu (SAP-i). Seebistumisarv näitab, kui palju seebikivi on vaja rasvade täielikuks seebistumiseks. Seebistumisarvu tabel on toodud allpool.

Parima seebi saab erinevaid rasvu omavahel kombineerides. Kolm enim kasutatavat seebirasva on kookos- ja palmirasv ning oliiviõli. Kookosrasv annab seebile head puhastusomadused ja vahutavuse, palmirasv tugevuse. Oliiviõli funktsioon on nahka pehmendada. Neid omadusi saab seebile anda ka muude rasvadega: babassu- ja kastoorõli panevad samuti seebi hästi vahutama, searasvaga saab lisada sellele tugevust ning oliiviõli asemel saab pehmendajana kasutada muuhulgas päevalille- ja sojaõli. Kõige laiem on valik niisutavate õlide osas, mis võib moodustada 5–10% seebi massist.

Rusikareegel on, et seebirasvadest moodustagu vähemalt 40% tahked rasvad, kuid selleski on erandeid, näiteks Kastiilia seebi retsept, kus kasutatakse ainult oliiviõli, ja ka ainult tahketest rasvadest seebi valmistamise õpetus.

Allpool on ühe lihtsa näite abil õpetatud, kuidas seebiretsepti koostada

1. Vali seebi koostisosad ja pane paika nende osakaal:

125 g kookosrasva
150 g palmirasva
200 g oliiviõli
25 g avokaadoõli

2. Määra iga koostisosa seebistumisarv:

kookosrasv 0,183

palmirasv 0,142

oliiviõli 0,135

avokaadoõli 0,133

3. Leia iga koostisosa seebistumiseks vajalik seebikivi kogus:

kookosrasv 0,183 x 125 g = 22,875 g

palmirasv 0,142 x 150 g = 21,3 g

oliiviõli 0,135 x 200 g = 27 g

avokaadoõli 0,133 x 25 g = 3,325 g

Vajalik seebikivi kogus on 74,5 grammi.

4. Seebikivi koguse optimeerimine

Kuna täielikult seebistunud seep ei ole väga niisutav, tuleb seebikivi kogust vähendada, et osa õlisid jääks seebisse oma loomulikul kujul. Siin raamatus toodud retseptides on arvestatud, et jäetud 5% rasvadest jääb seebistumata. Erinevates retseptides on seebistumata rasvaineid 5–15%. Kui seebistumata rasvainete osakaal on väga suur, võib probleeme tekkida seebi säilivusega.

Selleks, et vähendada seebikivi kogust 5%, korrutame selle koefitsiendiga 0,95 (95%).

74,5 x 0,95 = 70,775 ehk 71 grammi seebikivi.

Kui soovid rohkem seebistumata rasvu, siis näiteks 10% vähendamise korral tuleks seebikivi kogus korrutada koefitsiendiga 0,9.

5. Vee koguse arvutamine

Optimaalne vee kogus on 38% rasvade kaalust. Väiksema vee koguse puhul on seebikivi lahustamine ja vormimine keerulisem.

500 g x 0,38 = 190 g

Saame valmis retsepti:

190 g vett

71 g seebikivi

125 g kookosrasva

150 g palmirasva

200 g oliiviõli

25 g avokaadoõli

Online seebikalkulaator

Kui inglise keel raskusi ei valmista, on seebiretsepti koostamisel heaks abimeheks seebikalkulaator. Kõige informatiivsem neist, mis annab ülevaate ka seebi omadustest, asub aadressil www.soapcalc.net.

Seebistumisarvude tabel

See tabel näitab, kui palju seebikivi kulub rasvaine seebiks muutumiseks.

Kui sa tabelist sobivat õli või rasva ei leia, pöördu info saamiseks tooraine tootja või edasimüüja poole.

Aaloevõi

0,179

aprikoosituumaõli

0,139

avokaadoõli

0,133

avokaadovõi

0,133

babassuõli

0,175

emurasv/jaanalinnurasv

0,135

kanarasv

0,137

kanepiõli

0,138

kastoorõli

0,128

kibuvitsaseemneõli

0,133

kookosrasv

0,183

kurgirohuseemneõli

0,135

lambarasv

0,138

linaseemneõli

0,135

linaõli

0,135

maapähkliõli

0,137

magusa mandli õli

0,139

maisiõli

0,137

makadaamia pähkli õli

0,139

mandlivõi

0,134

mangovõi

0,136

mesilasvaha

0,067

metspähkliõli

0,135

Monoi de Tahiti

0,182

mooniseemneõli

0,138

nisuiduõli

0,130

oliiviõli

0,135

palmi pähklituuma õli

0,176

palmiõli

0,142

ploomiseemneõli

0,138

oliivijääkõli (pomace)

0,134

päevalilleõli

0,135

rapsiõli

0,124

sarapuupähkliõli

0,139

seesamiõli

0,134

sheavõi

0,128

sojaõli

0,136

veiserasv

0,143

viinamarjaseemneõli

0,129

 
Posted in: Seebi valmistamine

Leave a comment

Security code

Kommentaarid

  • Saippuoituminen
    By: Sirpa lindblad On 2024-01-31
    Rating:
    ★★★★★ (5.0)

    Hei...olipa hyvin selitetty nuo asiat ,tässä ne nyt tuli - kun olen englanninkielisistä videoista katsellut...ei aina ole varma olo ymmärsikö oikein...pitääpä lukea muutkin kirjoitukset täältä :)

  • Seebistumisarv searasv
    By: Janika Kull On 2023-10-06
    Rating:
    ★★★★★ (5.0)

    Milline on searastav seebistumisarv? 0,193 või 0,203?

    Replied by: Helen Idarand On 2023-10-06
    Kas toodud numbrid pärinevad wikipeida lehelt https://en.wikipedia.org/wiki/Saponification_value? Sel juhul on nimeatud väärtused mõeldud kaaliumhüdroksiidiga (KOH) kasutamiseks. Seda kasutatakse vedelseebi valmiatamiseks. Searasva seebistumisarv seebikiviga (NaOH) kasutamisel peaks minu andmetel olema 0,138.