Kakaovõiga seep
See seep on valmisatud mummulises seebivormis, antud kogusest saab ühe vormitäie ehk neli seepi. Seep on toonitud naturaalse saviga. Punase savi toon jäi seebi sees ühtlasem, must aga vahvalt träpsuline.
Seebi omadused:
- head puhastusomadused
- keskmisest kõvem
- keskmise vahutavusega
Kakaovõiga seep
98 g vett
49 g seebikivi
150 g oliivijääkõli
100 g kookosrasva
100 g kakaovõid
1 spl savi
10 ml aroomiõli
Seebi valmistamine
1. Kaalu vesi klaaspurki ja seebikivi eraldi väiksesse topsi, kasuta seebikivi kaalumisel kummikindaid ja kaitseprille!
Mõõda kookosrasv ja kakaovõi sulatamiseks kuumakindlasse nõusse.
Pane valmis lisandid. Kasuta osa oliiviõli saviga segamiseks. Savi sisse võid segada ka lõhnaaine, see peaks aitama lõhna paremini seebi sees kinni hoida ja pikemalt säilitada.
2. Vala seebikivi aeglaselt vette. Kui seebikivi on lahustunud (graanuleid pole enam näha), jäta segu jahtuma.
3. Sulata tahked rasvad. Lõpeta kuumutamine kui tahked rasvad pole veel päris sulanud – väiksemad tükid sulavad jääkkuumuses. Sega suuremas kausis sulatatud rasv ja oliiviõli.
4. Seebikivilahus ja rasva-õlisegu peavad olema umbes käesoojad. Lisa rasvasegusse peene joana seebikivi lahus. Nüüd võib alustada seebimassi mikserdamist saumikseriga. Sega, kuni mass hakkab paskenema.
5. Sega savi ja lõhnaaine esmalt väikese koguse seebimassiga, seejärel sega see ülejäänud seebi sisse.
Testisin neis seepides Mustsõstra aroomiõli ja Ploomi aroomiõli. Mustsõstar haihtus kahjuks hetkega, seetõttu ei saa selle aroomiõli kastuamist isetehtud seebis soovitada. Ploom jättis aga väga mõnusa magusa ja puuviljase alatooniga lõhna, mis mulle väga meeldis.
Sega lisandid sisse lusikaga, sest mikseriga segades jätkub seebistumine ja mass võib muutuda vormi valamiseks liiga kiiresti paksuks.
7. Jäta seep vähemalt järgmise päevani vormi. Kuna silikoonvorm on umbne, tasub jätta isegi pikemaks.
Nipp! Keerulise kujuga vormidest on seepi lihtsam kätte saada kui need pärast tahkumist ja enne vormist väljavõtmist vähemalt paariks tunniks sügavkülma kõvenema jätta. Nii saab seebi kergesti kätte ka jäigemast detailirohkest plastvormist, sest seep tõmbub külmudes kokku ja vormi küljest lahti.
Seep peab enne kasutamist veel 3-4 nädalat seisma, et üleliigne niiskus aurustuks ja seebi pH langeks alla 10.
Lisalugemist:
Külmmeetodil seebi valmistamine
Leave a comment