Mesilasvaha ja mesi seebis ja kosmeetikas

1 Meeldib!

Mesilasvaha

Mesilasvaha toodavad töömesilaste vahanäärmed ja seda materjali kasutavadmesilased kärgede ehitamiseks. Vaha saadakse meetootmise kõrvalproduktina. Vahas leiduvad rasvhapped nagu triakontanool, oktakosanool, heksakosanool ja tetrakosanool on antioksüdantsete ja põletikuvastase toimega. Antiseptilise toime annavad vahale kolm komponenti: 10-hüdroksü-trans-2-dekeenhape, krüsiin ja skvaleen(allikas).

Mesilasvaha kasutamine seebis 

Mesilasvaha saab kasutada seebis selle tugevamaks muutmiseks.

Valmis seebimassile mesilasvaha lisamine palju juurde ei anna. Seep on juba seebistumisprotsessi läbinud ja vaha ise enam ei seebistu. Vaha ei taha ka seebimassiga hästi seguneda (eriti kui temperatuur ei ole piisavalt kõrge) ja võib jääda massi sisse tükkidena.

Isetehtud seebis saab mesilasvaha kasutada väikeses koguses, kuni 20 g 1 kg kohta. Liiga suur vaha osakaal muudab seebi vähem vahutavaks, kleepuvaks ja see libiseb nahal halvemini. Seebi värvi ja lõhna muudab vaha lisamine vähe, sest kogus on väike.

Mee kasutamine isetehtud seebi valmistamisel

Mee lisamine seebisse muudab seebi paremini vahutavaks.

Mee lisamisel isetehtud seebi sisse ei pea seda arvestama seebikivi kogust arvutadest, sest mesi ei seebistu. Seega võid seda julgelt lisada oma lemmik seebiretsepti sisse. Kui soovid mett lisada, jäta osa seebikivilahuse jaoks mõeldud veest mee lahustamiseks (mesi õlis ei lahustu). Sega vee-meesegu koos rasvasegu ja seebikivilahusega. Sobiv mee kogus on u 1 tl 300 g rasvade kohta. 

Mee lisamisel tuleks seebi valmistamise temperatuur hoida võimalikult madalal. Sarnaselt suhkruga võib mesi seebisegu üle kuumutada. Mesi ise muutub aga kõrgel temperatuuril karamelliseerumise tõttu seebi sees pruuniks.

Mett sisadavate seepide valamisel portsjonvormidesse on väiksem oht, et seep üle kuumeneb, kõige kõrgemaks kerkib temperatuuri sügavas kinnises vormis.

Ülekuumenemise vältimiseks on seebivormi parem mitte kinni katta ning asetada see kohe pärast vormi valamist külmkappi või jahedasse ruumi. Mida madalam on temperatuur, seda heledam jääb seep. Ülekuumenemise korral muutub seebi värvus pruuniks ja eriti äärmuslikel juhtudel tekib seebi pinnale lõhe. Need on visuaalsed vead, mis siiski ei takista seebi kasutamist. 

Siin fotol on näha üks ebaõnnestunud seep mee ja mesilasvahaga. Mesilasvaha vajab kõrgemat temperatuuri, et ta ei tahkuks, mesi jälle madalamat temperatuuri, et seep pruuniks ei muutuks. Seebi sisse on jäänud kollased mesilasvaha tükid ja  seep ise on värvunud karamellipruuniks.

Ebaõnnestunud meeseep

Foto autor on Kalle Rahu.

Kui mee seebis kasutamine sulle huvi pakub, siis täiendavat infot leiad veel alltoodud artiklitest (inglise keeles):

Soapqueen artiklis Adding Honey to Cold Process Soap: Tips, Tricks & Recipe kirjutatakse pikemalt mee seebis kasutamisest ja jagatakse nippe parima tulemuse saamiseks. 

Jan Berry The Nerdy Farm Wife blogist võrdleb artiklis Milk and Honey Soap (Cold Process vs Hot Process) piima ja meega valmistatud külmmeetodil ja kuummeetodil seepe. Sama retsepti kasutades (retsepti leiad ka artiklist!) on tulemuseks täiesti erineva välimusega seebid.

Piim ja mesi on peategelased ka Modern Soapmaking taimse piima ja meega seebi retseptis. Boonusena õpetab autor ka, kuidas ise seebi jaoks kaera- ja linaseemnepiima valmistada. 

Mesilasvaha kasutamine kosmeetikas

Kosmeetikas toimib mesilavaha toote konsistentsi tugevdajana ning kaitsebarjääri loojana. Mesilasvahal nahka niisutavaid ja pehmendavad omadused on tagasihoidlikud, seetõttu kasutatakse seda koos teiste komponentidega erinevate kreemides, salvides ja määretes.

Kosmeetikas kasutamisel muudab mesilasvaha toote kõvemaks ja tekitab naha pinnale kaitsva kihi. Naha pinnale moodustuv kaitsekiht takistab niiskuskadu ja kaitseb ka välismõjude eest. See on oluline näiteks kontaktdermatiidi korral. Vaha on efektiivne komponent huuletoodetes, tekitades huultele kaitsekihi külma ja tuule eest. Jalahooldustoodetes annab vaha kaitse niiskuskao vastu ja aitab sellega vähendada näiteks kannalõhesid.

Mesilasvaha veega kosmeetikatoodetes

Internetis leidub retsepte, kus on kasutatud mesilasvaha vett ja õli siduva emulgaatorina. Mesilasvahal on küll vett ja õli siduvad (emulgeerivad) omadused, kuid ta suudab õlisse emulgeerida vaid väga väikese koguse vett ja seistes võib segu lõpuks ikkagi kihiliseks muutuda. Seetõttu ei saa suuremas koguses vett sisaldavates kreemides kasutada mesilasvaha peamise emulgaatorina, vaid kaasemulgaatorina ja paksendajana. 

Ajalooliselt on kasutatud mesilasvaha kreemides koos booraksiga. Booraks on aga tunnistatud kantserogeensete omadustega aineks ja selle koostisaine kasutamine Euroopa Liidus keelatud. Mesilasvaha saab kasutada kreemides näiteks koos lanoliini või letsitiiniga. Samuti võib seda lisada Olivem1000 või BTMS emulgaatoriga kreemi sisse täiendava paksendajana. See muudab kreemi paksemaks aga ka aeglasemalt imenduvaks.

Retseptid mesilasvahaga

Tahke kätekreem sheavõi ja kakaovõiga

Tahke parfüüm

Kolme komponendiga huulepulk

Kookosõliga huulepalsam

Tahke kätekreem kakaovõiga

Mee kasutamine kosmeetikas

Meesõbrad sooviksid kindlasti koos vahaga lisada kosmeetikatoodetesse ka mett. Mesi on humektant, mis tõmbab niiskust ligi ja toimib kosmeetikatoodetes niisutava komponendina. On oluline aga tähele panna, et erinevalt vahast mesi rasvadega ei segune. Seetõttu on seda keeruline kasutada huulepalsamites, mis vett ei sisalda. Esimese hooga mesi küll seguneb õlidega, kuid jääb tootesse väikeste kristallikestena ja võib lõpuks topsi põhja koguneda. Mett saab paremini kasutada kosmeetikumides, mis sisaldavad vett ja/või emulgaatorit, näiteks vee baasil kreemides.

Mee omaduste kosmeetikas säilitamiseks tuleks mett kuumutada võimalikult vähe. 70-kraadisel temperatuuril jäävad meest järgi vaid suhkrud ja selle tervistavad omadused vähenevad. 

Taruvaigu kasutamine

Taruvaik on mesilaste poolt toodetud kleepuv aine, mida kasutatakse meekärje sulgemiseks. Kosmeetikas on taruvaigul antibakteriaalsed ja seenevastane toime. Taruvagu kasutamisel tuleb see eelnevalt lahustada alkoholis, kuna taruvaik ei lahustu vees ega õlis. 

Juba alkoholis lahustatud taruvaiku saab soetada taruvaigu tinktuurina.

Kasutatud kirjandus ja lisalugemist

A review of the potential therapeutic and cosmetic use of propolis in topical formulations  Journal of Applied Pharmaceutical Science Vol. 0(00), pp 001-011, November 2019

Research finds bee propolis is a beneficial additive in lipsticks

 Bee Products in Dermatology and Skin Care

Petra Ahnert „Mesilasvaha alkeemia”

BEESWAX: FRIEND OR FOE?

Beeswax

  Foto autor PollyDot from Pixabay 

Jäta kommentaar

Turvakood