Taimsed seebivärvid
Taimevärvide kasutamine seebi valmistamisel
Millised värvained on looduslikud?
Looduslikke värvaineid on kolme tüüpi: taimsed, mineraalsed ja loomsed.
Taimseid värvaineid saadakse taimede juurtest viljadest, koorest, lehtedest. Mineraalsete värvainete hulka kuuluvad maapõue mineraalidest valmistatud pigmendid. Relumee valikus on nii puhtad pigmentvärvid kui vilgukivi sisaldavad sädelevad micad. Looduslikeks loetakse vaid neid micasid, mille toonimisel on kasutatud looduslikke pigmente, mitte sünteetilisi värvaineid. Värvilisi naturaalseid pigmente sisaldavad ka savid.
Loodusest saadavate värvainete hulka loetakse veel loomsed värvained, mida saadakse putukatest, molluskitest või kaladelt, näiteks košenill ja seepia.
Allpool keskendun taimsetele värvainetele.
Traditsiooniliselt on taimseid värvaineid kasutatud palju tekstiili, näiteks lõngade ja kangaste, värvimiseks. Samuti leiavad need palju kasutust toidu valmistamisel.
Taimevärvide eeliseks on nende naturaalsus. Mitmeid värvaineid leiab ka eesti loodusest. Looduslike värvainete puuduseks seebi sees on see, et taimsel baasil värvid ei ole UV-kindlad ja ei säilita värvi kõrge pH taseme juures. See tähendab, et paljud värvid kaotavad seebis oma erksa tooni või muutuvad pruuniks. Valuse käes seistes pleegib värv kergesti iheledamaks.
Taimsed värvid Relumees
Relumee valikust leiad järgmised taimsed värvid: aktiivsüsi, alkanna, annatto, porgandiõli. Kuidas neid kasutada?
Aktiivisöe seebi sisse lisamiseks võib söepulbri segada väikese koguse seebiga ja siis segada ülejäänud segu sisse. Kõige intensiivsema värvi saab läbipaistvas seebimassis. Valge seebimass sisaldab valget titaanidioksiidi ja värv jääb seetõttu pastelsem/hallikam.
Alkannaga saab kõige intensiivsema seebivärvi õlitõmmise kasutamisel. Läbipaistvas seebimassis jääb toon punakaslilla, valges seebimassis helelilla. Isetehtud seebi sees jääb toon helesinine, hall või lillakashall, sõltuvalt milline on valmis seebi pH ja alkanna kogus. Seebikiviga seebis soovitan õlitõmmise filtreerida, sest taimeosakesed muutuvad seebi sees pruuniks.
Kuigi annatto pulber on pruun ja mittemidagiütleva välimusega, annab see seebile väga kauni erkkollase värvi. Annattot olen samuti kasutanud õlitõmmisena. Õlitõmmise valmistamine on lihtne: vala kuivale pulbrile õli ja lase vähemalt nädal aega “tõmmata” seejärel kasuta seda õli seebi valmistamiseks.
Madara puhul sain parima tulemuse pulbrit otse seebi sisse lisades. Õlitõmmises madar praktiliselt värvi ei andnud, kuid seebi sisse segatuna on tulemus toredalt roosatähniline.
Porgandiõli on leotisõli, mida saab kasutada nii seebimassi sees kui isetehtud seebis. Seebikiviga seebis tuleb intensiivsema tooni saamiseks kasutada porgandiõli ühe komponendina. Relumee porgandiõli baasõliks on päevalilleõli. Kuna suur kogus päevalilleõli teeb seebi pehmeks, ei soovita ma kasutada seda seebis rohkem kui 20% õlide kogusest. Päisefotol on isetehtud seebikiviga seebid vasakult paremale: aktiivsüsiga seep, porgadiõliga seep, alkannaga seep, madaraga seep.
Alloleval fotol on seebimassist valmistatud seebid. Vasakult paremale: Alkanna kitsepiimaga seebimassis, alkanna läbipaistvas seebimassis, annatto läbipaistvas seebimassis, aktiivsüsi kitsepiimaga seebimassis.
Seebivärvid toidupoest
Enamasti saab toiduainetest kollaseid ja oranžikaid toone. Sinist ja lillat tooni saada on pea võimatu.
Värvimist pole näiteks mõtet katsetada erinevate marjadega. Mustikad ja mustsõstrad muutuvad seebis pruuniks, samuti ei saa lillat punase kapsaga ega punast Karkade teega.
Isetehtud seebi sees tasub katsetada porgandi ja kõrvitsaga. Kõrvitsa kasutamisel võib asendada näiteks kolmandiku veest kõrvitsapüreega. Porgandist võib samamoodi teha püree või kasutada vedelikuna porgandimahla.
NB! Kuna need köögiviljad sisaldavad suhkrut, võib külmmeetodil seebi valmistamisel tekkida seebisegu ülekuumenemise oht. Selle vältimiseks võib seebivormi pärast valamist külmkappi tõsta. Suurem oht ülekuumenemiseks on halu-tüüpi suure seebiploki valamisel.
Köögiviljapüreed ja mahla ei ole võimalik kasutada seebimassi toonimiseks, ainult isetehtud seebis! Seebimassi sees on võimalik kasutada kuivadest toorainetest pulbrilisi värvaineid või nendest valmistatud õlitõmmiseid. Igasugused püreed ja mahlad rikuvad seebimassi konsistentsi ja lähevad pikapeale halvaks.
Oranži värvi on võimalik seebile lisada veel tomatipastaga. Rohelist olen proovinud saada spirulina pulbriga, kuid ajapikku muutus selle ergas värv siiski pruunikaks
Põnevaid tooniandjaid leiab maitseaineriiulist. Kurkum ja sinepipulber annavad seebile kollase värvi. Kakaoga saab toreda pruuni šokolaadiseebi. Paprikapulbriga on võimalik saada roosat tooni.
Erinevad kuivatatud ravimtaimed nagu nõges ja kaseleht annavad kauni tooni küll tekstiilidele, kuid minu kogemus on, et seebi sees esmalt ergas roheline toon muutub ajapikku tuhmimaks ja pruunikamaks. Ilusa kollase tooni säilitavas seebis aga saialilleõied. Kasutada võib terveid kuivatatud kroonlehti või jahvatada need pulbriks.
Leave a comment
Kommentaarid
Looduslikud seebivärvid
By: Kersti sildnik On 2021-11-07Tere!
Olen oma seepidele andnud värvi ka aaloe ja võilille kroonlehtedega. Esimesel juhul on seep heleroheline ja teisel juhul helekollane. Kõrvitsa säsiga värvides on seep tumedam kollane kui võilille kroonlehti kasutades. Võilille värsked kroonlehed eraldasin õisikust - see ei võta üldse aega!- ja sain neid korraliku peotäie ja mikserdasin väikses koguses õlis ja lisasin seebimassile kõige lõpus. Värv püsib seebil 2-3 aastat.
Kindlasti proovin nüüd tomatipasta ka ära.
Replied by: Helen Idarand On 2021-11-07