Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Kastiilia seep

0 Liked
 

Kastiilia seep on oma nime saanud Kastiilia piirkonna järgi Hispaanias. Seebi valmistamiseks kasutatakse vaid seebikivi, oliiviõli ja vett. Klassikaline Kastiilia seep ei sisalda lisandeid ega lõhnaaineid. 

Kuna seebis ei ole tahkeid rasvu, mis aitaksid kaasa seebi kõvadusele vajab see seep tavapärasest pikemat järelküpsemisaega, tavalise 3-4 nädala asemel kuus nädalat või rohkem. Seebi eripäraks on väikesemulliline ja kreemjas vaht, mis osade kasutajate sõnul on isegi pisut “limane”. Omadustelt sobib seep pigem õrnatoimeliseks käte- keha ja näopesuseebiks kui intensiivsemaks puhastamiseks.

Millist oliiviõli valida?

Tooraine valikul tuleb jälgida, et tegemist oleks 100% oliiviõliga, mitte taimeõlide seguga. Seda, kas soovid kasutada neitsioliiviõli, oliivijääkõli või light oliiviõli, on sinu otsustada. Arvestada tuleb, et oliiviõli värvus mõjutab ka seebi värvust. Minu kogemus näitab, et pikemaajalisel seismisel näiteks rohelisest õlist valmistatud seebi värvus siiski tuhmub.

Erinevate allikate kohaselt seebistub oliivijääkõlist valmistatud seep kiiremini. Ma pole küll kõrvuti erinevat tüüpi oliiviõlide seebistumisaega testinud, kuid ise kasutan peamiselt oliivijääkõli ja seep seebistub üsna kiiresti.

Kastiilia seebi valmistamisel peab arvestama pikema seebistumisajaga, kui kookosrasva sisaldavate seepide puhul. Mikserdamisaeg on pikem, tahkumisaeg vormis on pikem ja järelküpsemisaeg on samuti pikem. Seebi limane olek väheneb just pikema järelvalmimise tulemusena. 

Klassikalise, lisanditevaba seebi valmistamisel tasub vähendada vee kogust. See aitab kaasa seebistumise kiirenemisele ja tahkumisele. Antud retsept on koostatud vähendatud veekogusega. Kui soovid lisada temperamentseid aroome, suurenda vee kogust kuni 10%.

Kiiremale vormist välja võtmisele aitavad kaasa väikese koguse soola lisamine ja seebi pikemalt soojana hoidmine. Soojana hoidmine soodustab seebimassi kuumenemist seebistumise käigus nii, et seebisegu muutub klaasjaks, välimuselt õunamoosi sarnaseks. Massi jahtudes muutub seep uuesti heledamaks ja läbipaistmatuks. Suuremas vormis hoiab seep kauem sooja ja muutub hõlpsamini klaasjaks. Kuumuse säilitamisele aitab kaasa vormi katmine kile või kaanega ja käterätiku sisse mässimine.

Seebi omadused:

  • Kõvadus: pigem pehme
  • Puhastusomadused: keskpäraste puhastusomadustega
  • Nahka pehmendavad omadused: hästi nahka pehmendav
  • Seebi vahutavus: kreemise vahuga

Sa vajad:

  • 170 g vett
  • 500 g oliiviõli
  • 64 g seebikivi
  • 0,5 tl soola 

Töövahendid

  • kummikindad, kaitseprillid ja respiraator ohutuks seebikivi käsitlemiseks
  • elektrooniline kaal
  • saumikser
  • 500 ml kuumakindel nõu seebikivi lahuse segamiseks (nt klaaspurk)
  • 250 ml nõu seebikivi kaalumiseks
  • lusikad
  • 2-3 l klaas- või plastkauss või roostevaba pott rasvade kaalumiseks ja sulatamiseks ja seebi kokkusegamiseks
  • seebivorm 

Valmistamise aeg

1-1,5 tundi + vähemalt 6-8 nädalat järelvalmimiseks.

Raskusaste

Keskmine. Seebi komponentide kaalumine vajab täpsust ja valmistamisel tuleb hoolega jälgida ohutusnõudeid.

Kui sa ei ole varem seebi valmistamisega kokku puutunud loe lisaks:

Külmmeetodil seebi valmistamine - selle seebi valmistamisel kasutatakse külmmeetodit.

Seebikivi kasutamine - ohutu seebikivi kasutamise juhend.

Kogus

u 700 g seepi

Seebi valmistamine:

Seebi valmistamise käigus kasuta kaitsevahendeid: kaitseprille, kummikindaid ja soovitavalt pikkade varrukatega rõivaid. Seebikivi graanulid, seebikivi lahus ja ka valmiv seebisegu on söövitavad ja nahaga kokkupuutel ohtlikud.

  1. Kaalu väiksemasse nõusse seebikivi. Kaalu vesi nõusse, kus valmistad seebikivi lahuse. Lahusta selles sool. See lisand aitab kiirendada seebi vormist välja võtmist. 
  2. Vala seebikivi tasapisi vette, segu pidevalt lusikaga segades. NB! VALA ALATI SEEBIKIVI VETTE; MITTE VASTUPIDI! Sega kuni seebikivi graanulid on lahustunud. Segamise käigus seebikivi reageerib ja vedelik muutub tuliseks. 
  3. Mõõda oliiviõli suuremasse kuumakindlasse nõusse. Kuumuta õli, kuni selle temperatuur on umbes 50 kraadi.
  4. Vala seebikivi lahus aeglaselt rasvade hulka. Kokkusegamise hetkel peaksid nii seebikivi lahus kui õlisegu olema umbes 50 kraadi. Mikserda segu saumikseriga, kuni massi pinnale jääb jälg püsima. Tänu soola lisamisele läks minul seebi mikserdamine imekiiresti ja see muutus pea koheselt vormi valamiseks isegi liiga paksuks.
  5. Vala segu seebivormi.Kui soovid, et seep läbi kuumeneks ja kiiremini tahkuks, kuumuta praeahju 60 kraadini, tõsta seep sooja ahju. Lülita ahi kohe välja ja jäta seep ahju seisma. Kiiremini kuumeneb seep suures vormis.
  6. Oliiviõli seep tahkub aeglaselt, see peaks olema vormist välja võtmiseks valmis 2-3 päeva pärast. Kui seep vajab viilutamist, lõika  see tükkideks pärast vormist välja võtmist. 
  7. Jäta seep 6-8 nädalaks järelvalmima.
  8. Kui pärast kaheksat nädalat järelvalmimist tundub seep endiselt pehme ja vaht limane, jäta see veel pikemaks seisma.
 
Posted in: Seebi valmistamine

Leave a comment

Log in to post comments