Mangovõiga jalakreem
Mangovõiga jalakreem
Mangovõiga jalakreemi retsepti inspiratsiooniks oli uuring, kus testiti mangovõi tõhusust kannalõhede ravis. Uuringu põhjal koostatud artiklis ei ole välja toodud täpset retsepti, kuid toodud lünkliku info baasil saab valmistada sarnaste omadustega jalakreemi.
Inglisekeelset artiklit uuringu kohta saad lugeda siit: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2792546/
Retsepti õlifaasis oli kasutatud mangovõid ja mangovõi fraktsiooni (oleiinhape). Kuna fraktsioneeritud mangovõi kättesaamine on keeruline, asendasin mangovõi fraktsiooni viinamarjaseemneõliga, mis sisaldab üle 70% oleiinhapet. Suure oleiinhappe sisaldusega õlid on veel porgandiõli ja magusa mandli õli. Viinamarjaseemneõli valisin retsepti tema kiire imenduvuse tõttu.
Retsepti rasvade osa oli artiklis toodud info põhjal 25% ja seda jälgisin ka retsepti koostamisel. Emulgaatori kogus annab tootele paksema, salvilaadse konsistentsi. Eeterlike õlide osakaal retseptis on tavapärasest pisut suurem, kuna lisaks lõhnale on nendel siin ka teised ülesanded. Teepuu eeterlik õli on antibakteriaalsete omadustega ja piparmündi eeterlik õli annab jalgadele mõnusalt värskendava tunde. Selle koguse puhul ei ole siiski ületatud IFRA ja EL nõuetele vastavat soovitatavat piirmäära. Minu kannad kiitsid heaks!
100 g kreemi valmistamiseks vajad
66 g vett
20 g mangovõid
5 g viinamarjaseemneõli või magusa mandli õli
1,5 g piparmündi eeterlikku õli
0,5 g teepuu eeterlikku õli
1 g säilitusainet
Valmistamine:
1. Kuumuta emulgaatorit ja õlisid kuni kõik tahked komponendid on sulanud ja vedelik läbipaistev (u 70-75 C).
2. Keedetud vesi jahutada samuti temperatuurini 70 C. Sega vesi ja rasvasegu, lisades rasvasegu aeglaselt veesegule.
3. Sega saumikseriga paari minuti jooksul, seejärel sega aeg-ajalt kuni segu on käesoe. Lisa eeterlik õli ja säilitusaine. Vala valmis kreem kreemipurki.
Kreem saavutab lõpliku konsistentsi järgmisel päeval.
Säilitamine:
Kreemi säilitada jahedas, suletud pakendis. Säilitusainega kreem säilib vähemalt 6 kuud.
Leave a comment
Log in to post comments