Blogi teemad

Telli uudiskiri

Soovid saada teavitusi uute toodete, retseptide ja sooduspakkumiste kohta? Liitu uudiskirja saajatega siin

Seebimassist seebi valmistamine vs isetehtud seep

0 Mulle meeldib!
 

Seebimassist seebil ja isetehtud seebikiviga valmistatud seebil on mõlemal oma poolehoidjad. Allpool püüan välja tuua nende kahe seebi valmistamise võimaluse plussid ja miinused.

Tihti on seebikeetja esmane kokkupuude seebi valmistamisega just seebimassist seebi valmistamine. See seebitegu ei vaja nii palju eelteadmisi, valmistamine on kiirem ja samuti saab seebi pärast valmistamist kohe kasutusele võtta. Ise tehtud seep vajab rohkem eelteadmisi, pakub aga suuremaid võimalusi koostisainete valiku osas.

Seebi valmistamine ilma seebikivita?

Kõige rohkem kõhklusi ja kahtlusi tekitab värsketel seebimeistritel alati seebikivi kasutamine. Saan tihti päringuid küsimusega, kas seebikivi on võimalik millegagi asendada või kas seda on võimalik ära jätta? 

Ilma seebikivita seepi teha pole siiski võimalik, sest seep tekib just seebikivi reageerimisel rasvade ja õlidega. Ka seebimassi valmistamiseks kasutatakse seebikivi, kuid seebivalmistamise esimene etapp, kus seebikivi kasutatakse on kasutaja eest juba ära tehtud.

Õigesti valmistatud seebis pole pärast valmistamist siiski grammigi seebikivi, see reageerib teiste koostisainetega ja keemilise reaktsiooni tulemusena moodustuvad uued ained. 

Tahkeid, seebi väljanägemisega pesemisvahendeid on siiski võimalik teha ka pindaktiivsetest ainetest, kuid neid ei ole õige nimetada seebiks.

Seebimassist seebi valmistamise plussid:

  • ei vaja suuri eelteadmisi
  • ei vaja palju tööriistu
  • komponentide arv on väiksem
  • kiire valmistada
  • saab kohe kasutusele võtta
  • lihtsad retseptid, nässu keerata on praktiliselt võimatu
  • võrreldes isetehtud seebiga on vähem kaalumist ja mõõtmist
  • hästi detailsete ja peene mustriga vormide kasutamine on lihtsam -seebid tulevad kergesti vormist välja
  • seebimassist seebi pH võib olla pisut madalam kui isetehtud seebil

Seebimassist seebi valmistamise miinused:

  • Seebimassi koostist ja algkomponente mõjutada ei saa - ainult lõhna, värvi ja vormi.
  • Lisandite valik on kitsam ja lisandite maksimaalsed kogused seebis piiratud.
  • Kihiliste seepide puhul on vaja oodata iga kihi tahkumist.
  • Mustriliste seepide valmistamine on töömahukam, mitmevärviliste seepide detailid on vaja eelnevalt kõik eraldi valmistada. Erandiks on swirl seebimass, mis võimaldab valmistada ka mustrilisi seepe.
  • Seebimassist seep sisaldab lisaks tavalistele seebis kasutatavatele rasvadele ja õlidele stabiliseerivaid, vahutavust parandavaid ja läbipaistvust suurendavaid koostisaineid, mis võimaldavad seepi uuesti sulatada ja säilitada seebimassi läbipaistvuse.
  • Sulanud seebimass on vedel ja ei võimalda kasutada raskemaid lisandeid, need vajuvad vormi põhja.

Seebimassist seebi valmistamise juhendi leiad siit.


Isetehtud seebi valmistamise plussid:

  • Kõiki seebi valmistamise põhikomponente on võimalik ise valida. See annab võimaluse mõjutada seebi omadusi, vahutavust ja välimust. 
  • Koostisosad ei sisalda midagi üleliigset. Kõige lihtsama seebi saad valmistada, kasutades kolme komponenti: oliiviõli, vett ja seebikivi. 
  • Lihtne valmistada erinevaid mustrilisi seepe, erinevaid tehnikaid ja võimalusi on väga palju.

Isetehtud seebi valmistamise miinused:

  • Seebikivi kasutamisel on vaja jälgida ohutusnõudeid ja kasutada kaitsevahendeid. Seebikivi on söövitav aine ja võib olla ohtlik.
  • Isetehtud seebikiviga seebi valmistamine nõuab rohkem töövahendeid. Kindlasti on vaja täpset kaalu, kaitseprille ja kaitsekindaid ning saumikserit seebi segamiseks.
  • Retseptis olevate komponentide muutmisel on vaja seebikivi kogus uuesti arvutada.
  • Ise seebi retsepti koostamisel on vaja teada erinevate rasvade omadusi ja millises vahekorras neid seebis kasutada. 
  • Isetehtud seebi kõrge pH ei sobi kõigile taimsetele lisanditele ja värvainetele, mida sooviksid seebis kasutada - paljud taimed ja värvid muutuvad seebis pruuniks.
  • Seep vajab aega järelvalmimiseks. Seepi saab kasutama hakata umbes kuu aja pärast. Valmimisaega saab kiirendada kuummeetodi kasutamisega.

Sammsammulise juhendi ise seebikiviga seebi valmistamisest leiad siit.

Mõlemal seebi valmistamise meetodil on omad plussid ja miinused. Seebimassist seebi valmistamisega on tore alustada. See võimaldab katsetada erinevate värvide ja lõhnadega. Alustamiseks pole vaja teha suuri väljaminekuid. Kodune seebikiviga seep annab aga lõputult katsetusvõimalusi ja tekitab soovi kõike, mis köögikapis ja aias leidub, seebipotti pista! 

 
Posted in: Seebi valmistamine

Leave a comment

Security code